12. marraskuuta 2011

Paistettua (kirjo)lohta salaatilla ja kermassa haudutettua purjoa

Kirjoittaminen on taas jäänyt vähiin, vaikka onnistuneita viritelmiäkin olisi jonossa. Aloitetaan ensin suunnittelukuplalla. Huomasin jokin aika sitten itseasiassa pitäväni paistetusta lohesta, joten intouduin testaamaan, mitä saan aikaiseksi kirjolohesta. Jos olisin ollut fiksu, niin olisin ottanut samankokoiset palat kirjolohta ja merilohta (sama hinta) ja testannut, millainen makuero oikeasti on. Kirjolohi vain sattui olemaan tasakokoisempaa... oh well. Lisäksi ostin epähuomiossa torilta ihan hirveän määrän salaattia. Jätetään lisukkeet minimiin ja tehdään salaattipeti. Ainakin duunipaikan ruokalassa sellainen toimi. Kastikkeeksi chimichurria.


(Valitan kuvan huonoutta, salamasta oli virta loppu ja kaikki muut olivat tärähtäneitä.)

Ainekset


Lohi ja purjo

  • 2 x 150 g lohta (tai no, syöjien mukaan. mä tarvin nuo itse)
  • 150 g purjoa (noin)
  • tiraus sitruunaa
  • kermaa noin 1 dl
  • suolaa, pippuria
  • voita ja oliiviöljyä paistamiseen
Salaatti
  • paria eri salaattia, tällä kertaa jääsalaattia ja lollo rossoa
  • kirsikka/luumutomaatteja
  • retiisiä
  • kevätsipulia varsineen
Chimchurri
  • 2,5 dl hienoksi silputtua persiljaa (suht tiiviinä), eli noin nippu
  • 1 dl oliiviöljyä
  • n. 1 dl vettä
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 2-3 kevätsipulia
  • 1 pieni chili, jauhetta tai hiutaleita
  • 2 tl kuivaa oreganoa (tai 2 rkl tuoretta)
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
Chimchurri kannattaa tehdä jo päivää tai ainakin useampi tunti etukäteen. Persilja, sipuli ja valkosipuli hienonnetaan hyvin hienoksi - kuten myös oregano, jos se sattuu olemaan tuoretta - ja heitetään kippoon. Lisätään muut mausteet ja oliiviöljy ja sekoitetaan. Lisätään vettä niin kauan, että koostumus on sopiva käyttötarkoitukseen nähden. Pihvin tai kalan päälle tämä voi olla tiivistä tai sitten salaattia varten ohutta. Netistä löytyy valmistustapoja vaikka miten, tämä chilinen versio maistu mulle. Vetäisin myös lopuksi kaiken hienoksi sauvasekoittimella, mutta se ei ehkä ollut fiksua. Maku tuntui hieman kitkerältä.

Tässä kohtaa maustetaan kala, sillä loppujen tekemiseen menee enintään kymmenen minuuttia. Otetaan lohen palat kaapista ja myllytetään lihan puolelle suolaa ja pippuria. Annetaan maustua noin 10 minuuttia. Eri paisto-ohjeet kertovat maustamana lihat eri vaiheissa. Suola ja pippuri laitetaan pintaan ennen paistamista, jotta ne ehtivät maustaakin lihaa.

Salaatti on simppeli. Huuhdellaan salaatti ja revitään lehdet rouheiksi paloiksi. Retiiseistä tehdään ohuita siivuja ja tomaatit lohkotaan - myöskin rouheasti. Lisätään kevätsipulia sopivasti - myös ne aivan kaikkein vihreimmät osat varresta ovat syötäviä.

Purjokaan ei huimaa monimutkaisuudellaan. Purjo leikataan renkaiksi, kuullotetaan kasarissa pienessä oliiviöljytilkassa muutama minuutti, kunnes se alkaa olla pehmeää. Lisätään kermaa ehkä noin desi, kunnes purjo peittyy ja näyttää mukavalta. Redusoidaan muutama minuutti, jotain viidestä kymmeneen minuuttia, kunnes seos näyttää sopivalta. Maustetaan suolalla ja ehkä pippurilla ja sitruunallakin.

Maustunut lohi paistetaan nopeasti oliiviöljy-voiseoksessa. 2-3 minuuttia nahkapuolelta kunnes se on rapeaa ja kullan väristä ja vielä ihan pieni hetki toiselta puolen. Ylikypsentämisestä sietäisi saada selkäänsä. Kasataan annos, pari reilua lusikallista purjomössöä yhteen kulmaan lautasta, lohi tämän päälle nahkapuoli ylöspäin, salaatit viereen ja peitellään reilulla otteella chimchurria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti